A magánnyomozók titkai

Megbízható ez a cég? Korruptak vajon a munkatársaim? Megcsal a párom? Mit csinál a gyerek az éjszakában?” Ha ilyen dilemmái adódnak, akkor magánnyomozó ügynökséget is megbízhat a felderítéssel. Hogyan dolgoznak a nyomozók és mennyiért? Honnan érkeznek a szakmába? Melyek a legújabb trendek? Magánnyomozókkal beszélgettünk a szakma rejtelmeiről.

Egyik ügyfelünk vonzó befektetési ajánlatot kapott egy pénzügyi cégtől. Kérte, mielőtt jelentős összeget elhelyez náluk, nézzünk utána a vállalkozásnak. Kiderült, hogy nem stimmelnek az információk, a hivatkozott külföldi anyacégnek semmi köze a magyarhoz, a tulajdonos háttere is problémás. Arra jutottunk végül, hogy ez egyszerű piramisjáték, nem javasoljuk a befektetést – mondja egy budapesti magánnyomozó. Több mint kétezer magyar nem volt ilyen bölcs, és a Fortress befektetői cég ajánlataiban bízva milliárdokat veszített.

Nem magányos hős

Az eset jelzi, hogy súlyos döntések előtt vagy gyanú esetén érdemes profi szakemberek segítségét igénybe venni. Egyedül az interneten kutatva már nem jutunk megbízható információkhoz, ennél sokkal dörzsöltebbek a profik. Ezért érdemes magánnyomozóhoz fordulni. Kik is ők? A közvélemény számára ismeretlen, misztikus világ ez. A filmekből szivarozó, napszemüveges ember villan be, aki kávézóban vagy autóban magányosan ücsörög, szunyókál vagy újságot olvas, de közben természetesen figyel. A valóság ezzel szemben teljesen más. „Nem tűnhetünk ki a környezetből. Csapatban dolgozunk, folyamatosan kommunikálunk”. A munkához a rendőrség által kiállított magánnyomozói igazolvány és céges működési engedély szükséges. Körülbelül 1600 érvényes igazolvány van forgalomban, rend­szeres munkát az elnök becslése szerint mindössze 150–200 nyomozó végez. A szakmába lépés formális korlátja nem magas: elegendő egy OKJ-s tanfolyam elvégzése.
A legtöbb magándetektív diplomás, korábban a rendőrségnél vagy titkosszolgálatoknál dolgozott.
Nem kell feltétlenül rendészeti múlt ahhoz, hogy valaki bekapcsolódjék ebbe.

Milyen ügyeik vannak?


Magánnyomozó megbízásaiban gyakori a leendő üzleti partner ellenőrzése – például megbízhatósága, fizetőképessége, üzleti kapcsolatrendszere. Szintén előforduló kérés a bizalmas beosztásra jelentkező vagy már ott dolgozó munkavállalók biztonsági átvilágítása. Az ellenőrzés során megvizsgálják a munkáltató rendelkezésére álló adatok és információk egyezőségét, életmódját, kapcsolati rendszerét, esetleges üzleti érdekeltségeit, vagyoni helyzetét, a cég iránti lojalitását, alkalmazásának esetleges biztonsági, korrupciós kockázatát. Megbízók egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk különböző bűncselekmények gyanúja esetén: munkahelyi lopások, féltett üzleti titkok, szabadalmak, biztosítási (társadalombiztosítási), kártérítési csalások.

Nem csak a vezetői poszt érzékeny: a takarítónő a vezérigazgató szobájában fordul meg hajnalban, a raktáros nagy értékű eszközöket kezel, az ügyvezetői asszisztensnek rálátása van bizalmas adatokra. „Egy autószerelő műhely fölvette állandó státuszba a szakmai gyakorlatát ott teljesítő tanulót. Egy idő után feltűnt, hogy az épp megjavított, prémiumkategóriás kocsikat pár hét múlva ellopják. Kiderült, hogy a tanuló egy autótolvaj-banda vezérének testvére. Lemásolta a kulcsokat és továbbadta a bandának

Szarkák a kerítésnél
A munkahelyi lopások felgöngyölítésében is segíthetnek magánnyomozók. Egy alkatrészeket gyártó vállalat azt gyanította, hogy lopják a termékeket az üzemből.
Első lépésben a nyomozók bejárták a helyszínt. Látták, hogy a gyár körüli kerítés alja egy darabon fel van tépve, egy olyan út mentén, ahol alig van forgalom. Kiderült, hogy néhány munkatárs raklapokon a kerítés széléig viszi az alkatrészeket. Majd a gyár zárása után egy csapat autóval a kerítés mellé hajtott, felszedték azt, kihozták az árut, az autóba tették, majd köztes „pihentető helyre” vitték. Aznap vagy másnap értékesítették az orgazdákból álló hálózatnak. A nyomozás során megállapították, hogy a bűncselekmények fő szervezője a gyár egyik középvezetője volt.
Legális bizonyítékokat gyűjtöttünk a hamisított termékek szállításáról, raktározásáról, értékesítésről.”

Mik a jogosítványok?
Mit tehet meg egy magánnyomozó és mit nem? „Speciális jogosítványaink nincsenek, hatósági jogkörrel nem rendelkezünk. Meghatározott nyilvántartásokból, publikus forrásokból, megfigyelésből származó adatokat, információkat, bizonyítékokat gyűjthetünk. Titkosszolgálati eszközöket – telefon, helyiséglehallgatás, hagyományos és elektronikus levelezés ellenőrzése stb. – nem alkalmazhatunk, azonban közterületen fotókat, videofelvételeket az adatvédelmi szabályok figyelembevételével készíthetünk”. A magánnyomozók egyik gyakori eszköze a megfigyelés, ami a legköltségesebb is egyben. Ez csapatmunka eredménye mozgó célszemély esetén három autóval, két gyalogossal. Akinek nincs gyakorlata, gyorsan lebukik. Befolyásoló tényező a közlekedés, a célszemély szokásai: mennyire körültekintő vagy gyanakvó, kapott-e fülest a megfigyelésre? Nem könnyű egy csendes külvárosban reggel 6 órakor észrevétlenül követni valakit autóval, de a nagyvárosi dugóban a sárgán átcsúszó járművet sem. Olyan szakemberek kellenek, akik azonnal felmérik a helyzetet, és apró rezdülésekre is reagálnak.